Prichádza zima a s ňou i Vianoce – čas lásky, pokoja, rodinného tepla, no a, samozrejme – vianočných pochutín vrátane nápojov typických pre toto obdobie. Tento rok je síce čas Vianoc trošku iný, ale stále jedinečný. Po minulé roky sa na vianočných trhoch sa stretávali ľudia, aby spolu strávili čas a ochutnali tradičné vianočné jedlá. Zohrievajú sa čajom, medovinou alebo vareným vínom, o ktorom bude reč v nasledujúcich riadkoch.
Odkiaľ pochádza varené víno?
Tento teplý alkoholický nápoj vznikol v 2. storočí. Vymysleli ho Rimania, ktorí chceli ochrániť telo pred zimou. Ako je známe, Rimania počas nasledujúceho storočia dobyli naozaj veľkú časť Európy. Varené víno sa tak rozšírilo po celej ich ríši a aj po regiónoch, s ktorými uzatvárali obchody.
Keď sa varené víno rozšírilo do väčšiny Európy, začali vznikať rôzne recepty. Do vína sa začalo pridávať rozličné korenie, cukor, med či dokonca mlieko. Medzi veľmi známe patril v tom čase glögg, ktorý pochádzal zo Švédska. Pvýkrát sa spomínal v roku 1609. Veľký zlom nastal v 90. rokoch 19. storočia, keď sa glögg začal spájať s Vianocami. Každý obchodník s vínom v celej krajine mal svoj vlastný jedinečný recept. Postupom času sa tieto jedinečné fľaše (znázorňujúce hlavne Santa Clausa) distribuovali po celej Európe.
Počas nasledujúcich niekoľkých desaťročí sa varené víno stalo globálnym fenoménom a krajiny po celom svete si vytvorili svoje vlastné jedinečné zmesi. Existujú rôzne typy varených vín zahŕňajúce napríklad červené, biele víno či zmesi sangria alebo portské víno. Spôsob výroby vareného vína sa v každej krajine jemne líši.
Prečo je dobré piť varené víno?
Víno má viacero prospešných účinkov pre naše zdravie. Disponuje napríklad antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Tým sa stáva pomocníkom pri odolnosti voči vírusovým ochoreniam. Predovšetkým červené víno má rokmi overené zdravotné účinky. Pomáha čistiť cievy a jeho konzumácia je prevenciou voči chudokrvnosti.

Niektorí odborníci tvrdia, že alkohol má negatívny vplyv na imunitný systém človeka a celkovo na jeho zdravotný stav. V prípade však, že alkohol konzumujete v malom množstve, to určite neplatí. Keďže so zimou prichádza aj čas chrípky a rôznych vírusových ochorení, určite nezaškodí dať si občas za pohár teplého vareného vína.
Ako si varené víno vychutnať čo najviac?
Varené víno chutí najlepšie v keramických hrnčekoch. Nájdu sa však aj podniky, kde vám ho pripravia do starožitných pohárov s kovovou obrubou. Tá sa pred nalievaním vína zvykne zohriať.
Optimálna teplota vareného vína by mala byť 60-70 stupňov Celzia. To stačí na zahriatie nápoja a zároveň si nespálite pri jeho konzumácii jazyk. Víno by ste mali piť po malých dúškoch. Neodporúča sa piť veľmi rýchlo, aby ste si ho viac vychutnali a aby vás nepálilo. Nemalo by sa však piť ani priveľmi pomaly, aby nemalo čas vychladnúť.
Ak máte vysokú telesnú teplotu alebo vychádzate z teplej miestnosti do chladu, varenému vínu sa radšej vyhnite. Víno by nemali piť ani tehotné a dojčiace ženy, deti a ľudia s rôznymi ochoreniami. Ľudia užívajúci lieky, ktoré sa nesmú miešať s alkoholom, by mali takisto prehodnotiť a najlepšie úplne vynechať konzumáciu vína, nakoľko alkohol vo víne sa nevyparí.

Neviem ako vy, ale ja som po napísaní tohto článku dostala chuť na varené víno s vôňou klinčeka. V Kafé LAMPY vám čerstvé chutné vínko pripravia a dostanete k nemu aj úsmev zadarmo. 🙂