Lifestyle Kafé LAMPY

Kam siaha pôvod Dňa koláčov (National Cake Day)

26. november je ten deň, v ktorý by sme si všetci mali dopriať aspoň kúsok koláča. Koláče sa väčšinou pripravujú na sladko, avšak kto nie je milovník sladkostí, existujú aj koláče v slanej podobe. V tomto článku sa dozviete, ako tento deň vznikol, za akým účelom a prečo ani vám občas nezaškodí zjesť niečo, čo poteší vaše chuťové poháriky. 

 

Do minulosti – ako vznikol National Cake Day? 

Pôvod tohto sviatku nie je dodnes presne známy. Pojem „torta“ má dosť komplikovanú históriu. Samotné slovo je vikingského pôvodu, zo staronórskeho slova „kaka“. História koláčov pokračuje do starovekého Grécka a Egypta. Prvé koláče boli dosť ťažké a ploché a jedli sa na konci jedla s orechmi a medom. V dnešnej dobe sa z tohto typu koláčov vyvinula baklava, tradičný grécky dezert a nevyhnutnosť pre každého fanúšika “sladkého lepkavého koláča”.

Prvé náznaky názvu “koláč” môžeme pozorovať aj v starom Anglicku. Tam boli koláče najmä chleby. Najzrejmejším rozdielom medzi „koláčom“ a „chlebom“ bol guľatý, plochý tvar koláčov a spôsob pečenia. Počas neho sa koláč raz prevrátil, zatiaľ čo počas prípravy chleba zostal chlieb celý čas v jednej polohe.

 

Ako oslavovať Deň koláčov

Najlepším spôsobom, ako osláviť tento deň, je, samozrejme, taký, že budete jesť koláč s rodinou a priateľmi. Na oslavu udalosti si môžete kúpiť množstvo rôznych druhov koláčov, alebo sa zabaviť pri výrobe vlastných koláčov. Na výber je veľa rôznych druhov. Kvasinkové koláče sú jedným z najstarších druhov a vzhľadom na obsah kvasníc sa dosť podobajú chlebom.

Existuje veľa rôznych typov koláčov, od bohatých a krémových až po zdravšie odrody vyrobené napríklad z tvarohu, ktoré sú s nižším obsahom kalórií a s vyšším obsahom bielkovín. Veľmi obľúbené sú takzvané “raw koláče”, teda nepečené alebo nespracované, vyrobené z čerstvých surovín. Stretnúť sa môžete aj s ďalším druhom nepečených koláčov, do ktorých sa používajú také suroviny, ktoré stuhnú na vzduchu alebo v chladničke. Známym koláčom je napríklad cheesecake, ktorý síce poznáme aj pečený, ale aj nepečený je veľmi chutný. Ak patríte medzi celiatikov alebo máte intoleranciu na laktózu, nemusíte mať žiadne obavy, pretože na trhu existujú koláče bez pridanej laktózy alebo múky.

 

Prečo by sme si mali dopriať sladké? 

Ako sme spomenuli v úvode článku, v súčasnosti môžete nájsť i rôzne druhy slaných koláčov. Možno je to zvyk, ale keď sa povie “koláč”, prvé mi napadne niečo sladké. Ak sa bojíte prijímať sladké, či už kvôli tomu, že chudnete, alebo za účelom zdravého životného štýlu, máme pre vás informáciu, ktorá vás možno prekvapí. Komplexná štúdia z Harvardskej školy verejného zdravia totiž ukázala, že ľudia, ktorí jedia cukrovinky, sa dožívajú dlhšieho veku ako tí, ktorí preferujú zdravý životný štýl bez akéhokoľvek prísunu sladkých jedál. To neznamená, že nabádame na to, aby ste sa vzdali svojho presvedčenia a konzumovali sladké v abnormálnom množstve. Chceme však poukázať na to, že raz za čas neuškodí, ak si “vyhodíte z kopýtka” a svojmu telu aj mysli dodáte energiu aj v takejto podobe. Pretože sa síce vraví, že všetkého veľa škodí, ale keď občas “zhrešíte”, nič zlé sa nestane. 

Ak by ste sa teda rozhodli, že chcete National Cake Day osláviť, zoberte svoju rodinu alebo svojich kamarátov (najlepšie všetkých) do našej kaviarne Kafé LAMPY. U nás nájdete rôzne druhy domácich bratislavských dezertov alebo slaných pochúťok ako napríklad obľúbený Quiche Lorraine. V prípade, že by ste to nestihli práve 26. novembra, nevadí, ponuku koláčov máme pre vás vždy pripravenú. 🙂